top of page

FAQ

 

Suun terveyteen liittyvät kysymykset ja vastaukset
 
Tarvitseeko maskeeraushampaita varten käydä hammaslääkärillä?

Suusta otettavia jäljennöksiä varten tulisi käydä joko hammaslääkärin, suuhygienistin tai erikoishammasteknikon vastaanotolla. Jos epäilet että suussa voisi piillä jotain terveysongelmia on erittäin suositeltavaa, että käyt tarkistuttamassa hampaat joko hammaslääkärillä tai suuhygienistin luona ennen kuin lähdet tilaamaan maskeeraushampaita. Tässä muutamia esimerkkejä suun vaivoista: jatkuvaa turvotusta, verenvuotoa ja kivun tunnetta ikenissä, hammassärkyä, yleistä suun kipuilua, runsaasti hammaskiveä tai heiluvia hampaita, parodontiittia (kts. terveyskirjasto.fi)

 

Minulta puuttuu pari hammasta suusta/muutama hammas tuntuu heiluvan, voinko silti tilata maskeeraushampaat?

Suositeltavaa olisi heiluvien hampaiden tapauksessa, että kävisit hammaslääkärissä tarkistuttamassa suun yleisen terveydentilan, varsinkin jos edellisestä tarkastuksesta on kulunut enemmän kuin vuosi. Puuttuvien hampaiden osalta kannattaa myös käydä hammaslääkärissä tsekkaamassa tilanne ja jos hammaslääkärisi antaa luvan tehdä maskeeraushampaat, niin silloin ei muuta kuin tuumasta toimeen. 

 

Minulla on ientulehdusta suussa, voinko silti tilata omat maskeeraushampaat?

Suositeltavaa olisi käydä hammaslääkärin tai suuhygienistin luona tarkistamassa tilanne ja jos vaiva on helposti hoidettavissa, tulehdus saadaan kuriin ja hammaslääkäri tai suuhygienistin antaa luvan, niin silloin ei tilaamiselle ole esteitä. Mikäli hampaat valmistetaan lyhyttä käyttöä varten, kuten vaikka elokuvaa varten eikä vaivaa ehditä välttämättä hoitamaan, tulisi tästä tiedottaa selkeästi suunnitteluvaiheessa, jotta työtä tehdessä tämä voidaan ottaa huomioon työn rakenteen kannalta.

 

Allergisoin helposti monia asioita, voinko silti tilata maskeeraushampaat?

Jos on syytä epäillä, että sinulla on herkkyyttä saada allergisia reaktioita erilaisista muoveista tai muottia varten otettavista jäljennösaineista, kannattaa asia ottaa puheeksi hammaslääkärisi kanssa. Tuotteissa käytetyt materiaalit ovat sertifioituja hammasteknisissä töissä käytettäviä akryyleja, joiden tiedetään aiheuttavan allergisia oireita vain hyvin harvoin, mutta sen mahdollisuutta ei voida kuitenkaan kokonaan poissulkea. 


Minulla on irtoproteesit suussa, onko silti mahdollista tehdä maskeeraushampaat?

Olemassa olevien irtoproteesien, eli tekohampaiden päälle ei voida missään nimessä valmistaa maskeeraushampaita! Jos kyse on osaproteesista ja se korvaa puuttuvat poskihampaat, voidaan maskeeraushampaiden valmistusta harkita, jos hammaslääkäri katsoo, että suu ja jäljellä olevat hampaat ovat kyllin terveet, eikä työ ulotu proteesien alueelle. 

Täysin hampaattomaan suuhun en valitettavasti voi työtä valmistaa.Minulla on suussani hammasimplantti/ kruunu/ laminaattikuoret, onko ok tehdä tässä tapauksessa suuhun maskeeraushampaat?

Jos suussa on jokin kiinteä proteettinen ratkaisu kuten hammaskruunu, implanttihammas tai etuhampaiden päälle laitettu laminaattikuori ja tästä prosessista on kulunut jo useita vuosia, olisi suositeltavaa että kävisi hammaslääkärillä tarkistuttamassa ovatko ne vielä hyvässä kunnossa. Jos jokin edellä mainituista on tehty viimeisen vuoden tai parin sisään, niin silloin ei välttämättä tarvitse käydä erikseen tarkastuksessa, mutta asiasta olisi hyvä ilmoittaa tilausta tehdessä, niin valmistettaviin maskeeraushmapaisiin voidaan ottaa nämä asiat huomioon. 

 

 
Maskeeraushampaiden käyttöön ja tilaamiseen liittyvät kysymykset
 
Voiko maskeeraushampaiden kanssa syödä tai juoda?

Juominen on ihan ok, mutta kannattaa ottaa huomioon, että sellaiset juomat jotka luonnostaan värjäävät hampaita, saattavat värjätä myös maskeeraushampaita. Juhliessa olisi hyvä tiedostaa, että hampaat eivät jäisi suuhun ihan koko yöksi ja harkintaa käyttäen. Syömistä ei suositella, sillä rakenteensa takia hampaat ovat sen verran ohuet ja herkät, että ne voivat mennä rikki! Huom! Mikäli näyttelijän roolisuoritus vaatii maskihampailla syömistä, kannattaa asia ottaa esille suunnitteluvaiheessa, niin asiaan voidaan mahdollisuuksien mukaan varautua. 


 

Haluaisin isot örkkihampaat, pitääkö niiden käytössä ottaa jotain erityistä huomioon?

Isohkojen ja näyttävien hampaiden kohdalla on hyvä ottaa huomioon, että ne tulevat yleensä reilunlaisesti ulos suusta, tämä saattaa aiheuttaa syljen valumista, koska huulet eivät mene normaalisti yhteen. Suositus olisi välttää iskuja hampaisiin ja erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa juuri isojen ja ulos työntyvien örkkihampaiden kanssa, sopivasta kulmasta tullut isku saattaa aiheuttaa pahaa jälkeä kuorien alla oleviin omiin hampaisiin ja rikkoa samalla örkkihampaat. Kannattaa siis käyttää omaa harkintaa hampaiden käytössä ja noudattaa varovaisuutta.

 

Miten tilaaminen tapahtuu? 

Tilausohjeet löydät tämän linkin kautta!

 
Tilauksen peruminen, miten peruutan tilauksen ja mitä maksuja saatan joutua maksamaan?

Mikäli perut tilauksesi heti suunnitteluvaiheen jälkeen, etkä ole ehtinyt vielä käydä ottamassa jäljennöksiä, ei tilauksen peruminen maksa mitään, mutta jos jäljennökset on jo otettu ja ne on lähetetty, sekä valettu kipsiin sinulle koituva kulu on käytännössä näistä aiheutuvat kustannukset. Jos maskeeraushampaiden teko on jo aloitettu ja päätät perua tilauksen, joudut valitettavasti maksamaan valmistuskulut, koska työ on yksilöllisesti valmistettu juuri sinulle, eikä työtä voida näin ollen käyttää mihinkään muuhun. Tilauksen peruminen tapahtuu sähköpostitse otsikolla PERUUTAN TILAUKSEN ja tilauksen tekijän nimi.

 

Paljonko hampaat maksavat ja mistä hinta koostuu?

Hinta riippuu siitä minkä tyyppiset hampaat haluat tilata ja mitä elementtejä niihin haluat. Lähtökohtaisesti hinnat mukailevat oikeiden hammasteknisten töiden valmistusprosessiin kuluvaa aikaa ja materiaaleja, sekä yksilöllisen suunnittelutyön työmäärää. Tarkempia hintoja voi kysellä täältä

 
Kuinka nopeasti saisin tilattua maskeeraushampaat?

Tämä riippuu siitä kuinka nopeasti suusta saadaan jäljennös ja haluamasi suunnitelma on lyöty lukkoon, tämän jälkeen valmistukseen menee noin viikosta kahteen viikkoon.


Mitä jos tilaamani hampaat eivät istu hyvin?

Ihan ensiksi lähdetään selvittämään mistä tämä voisi johtua, maskeeraushampaiden tulisi ihanteellisessa tapauksessa ikään kuin “kliksahtaa” paikoilleen, eli niille löytyy vain yksi kohta suusta jossa ne istuvat napakasti. Saattaa siis olla että hampaat eivät ole ihan täysin kohdillaan ja siksi istuvat huonosti, tai omien hampaiden väliin on jäänyt ruokaa, joka estää työn menemistä paikoilleen. Heti hampaita tilatessa selvitetään juuri näistä istuuvus syistä että suussa ei esimerkiksi piile parodontiittia, joka on hampaan kiinnityskodoksen sairaus, missä hampaat liikkuvat ja heiluvat. Jos huomaa vaikka että oma purenta muuttuu usein ja ei ihan toimi kunnolla päivittäisessä arjessa, kannattaa ehdottomasti hakeutua hammaslääkäriin. Mikäli vasta tilaamasi maskeeraushampaat tuntuvat istuvan suussa huonosti ja ne vaikka painavat jotakin kohtaa suussa tai tuntuvat epämukavilta, voit lähettää ne minulle takaisin niin selvitetään mistä voisi olla kyse, tilausohjeista löydät tähän lisää infoa.

Miten otan ja lähetän kuvat suunnittelua varten? 

Käy katsomassa aiheesta blogin puolella: Kuinka otan kuvat maskeeraushampaiden suunnittelua varten?

 

Pitääkö maskeeraushampaita puhdistaa? 

Kyllä, niitä olisi hyvä puhdistaa! Tällä tavalla pidennät myös niiden käyttöikää! Suositeltavaa olisi puhdistaa purskuttelemalla myös oma suu ennen kuin asettaa maskeeraushampaat paikoilleen, koska hampaiden väleihin on saattanut jäädä ruokaa, joka voi painaa ikeneen kun käytät hammaskuoria. Maskeeraushampaiden mukana tulee aina käyttö- ja hoito ohjeet, mutta tässä ohjeet pähkinänkuoressa: Käytön jälkeen maskeeraushampaat tulisi pestä kevyesti ja hellästi lämpimällä vedellä, hammasharjalla ja tipalla astianpesuainetta, huuhtele lopuksi pesuaineet pois lämpimällä vedellä ja laita hammaskuoret kannelliseen kippoon, jossa on senverran vettä että hammaskuoret ovat upoksissa.

Mistä materiaalista maskeeraushampaat on valmistettu?

Maskeeraushampaat on valmistettu hammasteknisistä materiaaleista kuten akryylista, eli hammasmuovista, josta tehdään myös oikeita tekohampaita. Riippuen työstä, esimerkiksi feikki hammasrautoihin tuleva metallilanka, on myös hammastekniikassa yleisesti käytössä olevaa tavaraa.

bottom of page